Franeker 2/3 Juli 2021 –
In het eerste weekend van Juli was het dan eindelijk zover, de teams van de Young Solar Challenge streden tegen elkaar in een zenuwslopende wedstrijd. In de grachten van Franeker maten ze hun snelheid in drie verschillende soorten wedstrijden, een endurance, sprint en slalom. Natuurlijk was Solarteam SWC ook van de partij. Uiteindelijk zijn wij zevende geëindigd. 

Het raceweekend startte met een dag waarbij er werd voorbereid op de komende wedstrijden. Nadat wij een plek op de camping hadden uitgezocht waar de solarteams verblijven, werd onze boot gecontroleerd. Hierbij werd getest of de boot werkt zoals het hoort en of de teamleden beschikten over de juiste kennis. Vervolgens werd de boot in het water getest en werd er een zwemtest uitgevoerd. Daarna zijn wij langs de wedstrijdlocaties gereden en gingen we avondeten.

Na het avondeten (tijdens het palaver) kregen de bestuurders, teamcaptain en begeleiding een voorlichting over de wedstrijden, maar voor de rest van het team was het verder een rustige avond. De tweede dag stond in het teken van de drie verschillende wedstrijden. Na het ontbijt vertrokken wij gelijk naar de wedstrijdlocatie, waar wij de boot voorbereidden op de eerste wedstrijd, de time-trail. Hierbij varen de teams een afstand van negen kilometer in een zo snel mogelijke tijd. Onze bestuurder, Quincy Speklé, voer dit in de mooie tijd van 48:53, wat zorgde voor een 12e plaats. Na de lunch vonden de slalom en sprint plaats. Bij de slalom moet de bestuurder de boot tussen verschillende boeien door manoeuvreren in een zo’n snel mogelijke tijd. Onze bestuurder Daan Graafstra zorgde voor een spectaculaire vierde plaats!

Vervolgens werd de sprint gevaren door onze bestuurder Sven Bergsma, helaas ging dit minder dan verwacht. Tijdens de sprint strijden twee boten tegen elkaar, deze moeten een kleine afstand varen, om vervolgens een bocht in tegengestelde richting te maken en terug te varen. Door een technische fout vertrok onze boot langzamer dan hij zou moeten en doordat de tegenstander te vroeg een bocht maakte en wij hierdoor geen ruimte meer hadden, was er een grote botsing. Gelukkig waren de bestuurders ongedeerd en de boten hadden niet veel schade. Toch heeft Sven de terugrit goed opgepakt, waardoor we toch op de zevende plaats zijn geëindigd. Dit samen zijn wij op de zevende plaats geëindigd, een topprestatie! En we hopen in de toekomst nog betere resultaten te bereiken.