Wat is de Young Solar Challenge?  
We leggen het u uit.

Wat is de Young Solar Challenge?


 
De Young Solar Challenge is een fantastisch project voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar. Het doel is om meer jongeren enthousiast te maken voor techniek en duurzaamheid, dit wordt gedaan op een leuke en interactieve manier door zelf een zonneboot te bouwen. Op deze manier komen teams niet alleen in contact met techniek en duurzaamheid, maar ook nog eens met innovatie en teamwork. Bovendien spelen onder andere teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring ook een belangrijke rol. Voor sommige jongeren is dit project niet alleen een super ervaring maar vinden ze ook hun roeping in de techniek wereld. 

De Young Solar Challenge is dus een super leuke en toch leerzame manier om jongeren iets mee te geven voor de toekomst. Niet alleen de jongeren maar ook leraren zijn razend enthousiast over de Young Solar Challenge en ieder jaar doen dan ook meer scholen mee. 

Wat kost het en wat krijg je er voor?

Om mee te kunnen doen heeft een school een startpakket nodig. Dit is inclusief een snijpakket (het hout voor de romp), de huur voor 1 seizoen gebruik zonnepanelen, accu, MPPT’s en motor, het lespakket wat bestaat uit 2 juniorclasses bij een hogeschool, een instructiefilmpje wat helpt bij de bouw van de boot, startbewijzen voor de wedstrijden en de overnachtingen op campings. 

Wanneer een school al eerder heeft meegedaan en dus ook al een V5 zonneboot gebouwd heeft, dan zijn er andere opties van toepassing.

Naast het bouwpakket zijn er meer kosten maar dit is aan de teams zelf of dit daadwerkelijk kosten gaan worden of dat ze dit wellicht gesponsord kunnen krijgen bij bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan alle materialen om de boot te kunnen lamineren en verven. Maar ook een trailer voor de boot, een zwemvest, peddel etc. Eventuele andere extra kosten zijn de catering, vervoer, etc.