Akkrum 27 en 28 mei

In de ochtend van vrijdag 27 mei kwamen we aan op de camping in Akkrum. Na het opzetten van de tent moesten er nog een paar dingetjes gebeuren aan de boot, waarna hij door de technische keuring heen kwam! Die middag volgden nog de vaartest, escapetest en zwemtest. Gezamenlijk gingen we naar het palaver, waar ons verteld werd hoe de races van de volgende dag gingen verlopen. Na afloop aten we mee met de barbecue en hebben we het zeer gezellig gehad met andere teams. Rond tien uur ’s avonds moest de boot nog in de wax gezet worden voor de volgende dag. Daarna was het tijd voor knakworstjes! 

De volgende ochtend stond ons team tussen 6 uur en half 7 op. We wilden de boot namelijk alvast het water in hebben om drukte bij de trailerhelling te voorkomen. Daarna liepen we naar de grote tent waar eerder ook het palaver en de barbecue waren geweest. Ditmaal voor ontbijt. Om 10 uur voer Mark Kersten naar de wedstrijd locatie terwijl de rest van het team alvast wat spullen inpakten. Als eerste werd er die dag een endurence gevaren met een hardloopstart. Om 11 uur stond Florenzo Speklé klaar voor de start en moest 1,3 km rennen om onze boot aan te tikken. Mark mocht daarna pas starten. Uiteindelijk zorgde hij voor een nette 14de plaats. Om te besparen voer hij langzaam terug naar de trailerhelling. Eenmaal uit het water moest wat water uit de boot geschept worden. Tijdens de race was er opspattend water geweest wat in de boot terecht was gekomen. Tussen de endurence en de sprint was er tijd om te kijken naar de hoge klasse van solarboten. De universiteiten en hogescholen mochten namelijk ook de endurence varen.

Voor de sprint zat onze teamcaptain Sven Bergsma in de boot. Terwijl hij ging klaarliggen bij de start, snelden wij ons naar de finish om hem te zien varen. Onze boot kliefde mooi door het water en had een aardig hoge snelheid bereikt. Bij de finish aangekomen hadden we een prachtige tijd gescoord: 1 minuut 22! Uiteindelijk zijn we op een spectaculaire 3de plek beland! 

Nog twee weken en dan gaan we starten met de Elfstedentocht. Tussendoor willen we gaan testvaren om bijvoorbeeld de meest optimale plek voor de accu te vinden. Met een goede strategie en het maken van de juiste keuzes zou dit misschien wel een fantastisch seizoen kunnen worden!